
Składniki
- 1,5 kg buraków
- 5 ząbków czosnku
- 10 liści laurowych
- 15 ziaren ziela angielskiego
- Kilka ziaren pieprzu czarnego
- Przegotowana letnia woda
- Sól (jedna płaska łyżka na każdy litr wody)
- Opcjonalnie: kilka goździków, kilkanaście ziaren kolendry
Przepis
Buraki obierz. Następnie potnij je w cienkie plastry (przydadzą się lateksowe rękawiczki).
Ułóż je w kamionce lub wypatrzonym szklanym naczyniu.
Dodaj do nich pokrojony w płatki czosnek oraz przyprawy. Całość zalej tak by przykryła buraki i posól (jeżeli chcesz uzyskać zakwas szybciej, dodaj kawałek skórki z chleba razowego na zakwasie).
Naczynie przykryj szmatką lub gazą i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce. Jeżeli będą pojawiać się szumowiny, zbieraj je od czasu do czasu.
Po 5-7 dniach zbierz powstałą pianę i całość przecedź przez sito lub gazę. W zamkniętej butelce lub słoiku spokojnie wytrzyma w lodówce przez 2 – 3 tygodnie.