Zakwas z buraków

Smaczny zakwas z buraków.

Składniki

  • 1,5 kg buraków
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 liści laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • Kilka ziaren pieprzu czarnego
  • Przegotowana letnia woda
  • Sól (jedna płaska łyżka na każdy litr wody)
  • Opcjonalnie: kilka goździków, kilkanaście ziaren kolendry

Przepis

Buraki obierz. Następnie potnij je w cienkie plastry (przydadzą się lateksowe rękawiczki).
Ułóż je w kamionce lub wypatrzonym szklanym naczyniu.

Dodaj do nich pokrojony w płatki czosnek oraz przyprawy. Całość zalej tak by przykryła buraki i posól (jeżeli chcesz uzyskać zakwas szybciej, dodaj kawałek skórki z chleba razowego na zakwasie).

Naczynie przykryj szmatką lub gazą i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce. Jeżeli będą pojawiać się szumowiny, zbieraj je od czasu do czasu.

Po 5-7 dniach zbierz powstałą pianę i całość przecedź przez sito lub gazę. W zamkniętej butelce lub słoiku spokojnie wytrzyma w lodówce przez 2 – 3 tygodnie.

Podaj swój adres e-mail, aby uzyskać dostęp do przepisów

Administratorem danych jest Auto Wimar Sp. z o. o., ul. Modlińska 224, 03-119 Warszawa; adres e-mail: cc@auto-wimar.pl W Spółce został powołany Inspektor Ochrony Danych, z którym można kontaktować za pomocą e-mail IOD@auto-wimar.pl lub pisząc na adres Spółki z dopiskiem "dla Inspektora Ochrony Danych". Pełna treść klauzuli znajduję się TUTAJ