Avada Car Dealer News
Składniki

    • 1,5 kg buraków

    • 5 ząbków czosnku

    • 10 liści laurowych

    • 15 ziaren ziela angielskiego

    • Kilka ziaren pieprzu czarnego

    • Przegotowana letnia woda

    • Sól (jedna płaska łyżka na każdy litr wody)

    • Opcjonalnie: kilka goździków, kilkanaście ziaren kolendry

Przepis

Buraki obierz. Następnie potnij je w cienkie plastry (przydadzą się lateksowe rękawiczki).
Ułóż je w kamionce lub wypatrzonym szklanym naczyniu.

Dodaj do nich pokrojony w płatki czosnek oraz przyprawy. Całość zalej tak by przykryła buraki i posól (jeżeli chcesz uzyskać zakwas szybciej, dodaj kawałek skórki z chleba razowego na zakwasie).

Naczynie przykryj szmatką lub gazą i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce. Jeżeli będą pojawiać się szumowiny, zbieraj je od czasu do czasu.

Po 5-7 dniach zbierz powstałą pianę i całość przecedź przez sito lub gazę. W zamkniętej butelce lub słoiku spokojnie wytrzyma w lodówce przez 2 – 3 tygodnie.