Avada Car Dealer News
Składniki

    • 1 kg filetów śledziowych ala matjas

    • 3 łyżki oleju

    • 8 liści laurowych

    • 15 ziaren ziela angielskiego

    • 2 gwiazdki anyżu

    • 10 ziaren pieprzu czarnego

    • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

    • 1/3 łyżeczki mielonej wędzonej papryki

    • płaska łyżeczka cukru

    • ew. odrobina soli i czarnego mielonego pieprzu

Przepis

Filety włóż do zimnej wody i wstaw do lodówki na noc.

W rondlu na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, anyż. Kiedy przyprawy zaczną się rumienić dolej pulpę pomidorową, dodaj pozostałe przyprawy i cukier.

Całość duś około 40 minut. Na koniec posól i dopieprz. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.

Filety wyjmij z wody i osusz za pomocą ręczników papierowych. Wyłóż je do miski i zalej powstałą marynatą. Powinny w niej poleżeć parę godzin. Serwuj na zimno