
Składniki
-
- 1 kg filetów śledziowych ala matjas
-
- 3 łyżki oleju
-
- 8 liści laurowych
-
- 15 ziaren ziela angielskiego
-
- 2 gwiazdki anyżu
-
- 10 ziaren pieprzu czarnego
-
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
-
- 1/3 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
-
- płaska łyżeczka cukru
-
- ew. odrobina soli i czarnego mielonego pieprzu
Przepis
Filety włóż do zimnej wody i wstaw do lodówki na noc.
W rondlu na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, anyż. Kiedy przyprawy zaczną się rumienić dolej pulpę pomidorową, dodaj pozostałe przyprawy i cukier.
Całość duś około 40 minut. Na koniec posól i dopieprz. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
Filety wyjmij z wody i osusz za pomocą ręczników papierowych. Wyłóż je do miski i zalej powstałą marynatą. Powinny w niej poleżeć parę godzin. Serwuj na zimno