Śledź w sosie korzennym

Śledzie w sosie korzennym

Składniki

  • 1 kg filetów śledziowych ala matjas
  • 3 łyżki oleju
  • 8 liści laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • płaska łyżeczka cukru
  • ew. odrobina soli i czarnego mielonego pieprzu

Przepis

Filety włóż do zimnej wody i wstaw do lodówki na noc.

W rondlu na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, anyż. Kiedy przyprawy zaczną się rumienić dolej pulpę pomidorową, dodaj pozostałe przyprawy i cukier.

Całość duś około 40 minut. Na koniec posól i dopieprz. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.

Filety wyjmij z wody i osusz za pomocą ręczników papierowych. Wyłóż je do miski i zalej powstałą marynatą. Powinny w niej poleżeć parę godzin. Serwuj na zimno

Podaj swój adres e-mail, aby uzyskać dostęp do przepisów

Administratorem danych jest Auto Wimar Sp. z o. o., ul. Modlińska 224, 03-119 Warszawa; adres e-mail: cc@auto-wimar.pl W Spółce został powołany Inspektor Ochrony Danych, z którym można kontaktować za pomocą e-mail IOD@auto-wimar.pl lub pisząc na adres Spółki z dopiskiem "dla Inspektora Ochrony Danych". Pełna treść klauzuli znajduję się TUTAJ