Avada Car Dealer News
Składniki

  • 500g buraków
  • 1,5L wywaru jarzynowego
  • 1,5L zakwasu na barszcz czerwony
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • 1 łyżka cukru
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przepis

Przelej zakwas przez sito do dużego garnka, a następnie dopraw majerankiem, pieprzem, solą oraz cukrem. Podgrzewaj na małym ogniu.

Opcjonalnie możesz dolać wywar. Jeśli ma być intensywny pomiń tę czynność.

Buraki w skórkach umyj, zawiń w folię, ułóż na blasze. Piecz od miękkości ok 1h w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C. Przestudź i obierz ze skórki.

Następnie dodaj upieczone, obrane i pokrojone w kostkę buraki do zakwasu. Podgrzej barszcz (nie gotuj), a pod koniec dodaj ocet. Barszcz serwuj z porcją uszek.