
Składniki
- 500g buraków
- 1,5L wywaru jarzynowego
- 1,5L zakwasu na barszcz czerwony
- 2 łyżki majeranku suszonego
- 2 łyżki octu spirytusowego
- 1 łyżka cukru
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Przepis
Przelej zakwas przez sito do dużego garnka, a następnie dopraw majerankiem, pieprzem, solą oraz cukrem. Podgrzewaj na małym ogniu.
Opcjonalnie możesz dolać wywar. Jeśli ma być intensywny pomiń tę czynność.
Buraki w skórkach umyj, zawiń w folię, ułóż na blasze. Piecz od miękkości ok 1h w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C. Przestudź i obierz ze skórki.
Następnie dodaj upieczone, obrane i pokrojone w kostkę buraki do zakwasu. Podgrzej barszcz (nie gotuj), a pod koniec dodaj ocet. Barszcz serwuj z porcją uszek.