Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

Składniki

  • 500g buraków
  • 1,5L wywaru jarzynowego
  • 1,5L zakwasu na barszcz czerwony
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • 1 łyżka cukru
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przepis

Przelej zakwas przez sito do dużego garnka, a następnie dopraw majerankiem, pieprzem, solą oraz cukrem. Podgrzewaj na małym ogniu.

Opcjonalnie możesz dolać wywar. Jeśli ma być intensywny pomiń tę czynność.

Buraki w skórkach umyj, zawiń w folię, ułóż na blasze. Piecz od miękkości ok 1h w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C. Przestudź i obierz ze skórki.

Następnie dodaj upieczone, obrane i pokrojone w kostkę buraki do zakwasu. Podgrzej barszcz (nie gotuj), a pod koniec dodaj ocet. Barszcz serwuj z porcją uszek.

Podaj swój adres e-mail, aby uzyskać dostęp do przepisów

Administratorem danych jest Auto Wimar Sp. z o. o., ul. Modlińska 224, 03-119 Warszawa; adres e-mail: cc@auto-wimar.pl W Spółce został powołany Inspektor Ochrony Danych, z którym można kontaktować za pomocą e-mail IOD@auto-wimar.pl lub pisząc na adres Spółki z dopiskiem "dla Inspektora Ochrony Danych". Pełna treść klauzuli znajduję się TUTAJ